Vad gör ett bageri?

Bagare är yrkesmän som arbetar inom livsmedelsindustrin. Vad gör de? De bakar allt från bullar, bullar och kakor. Vad gör en bagare? Bagare arbetar med att baka allt från bakverk till kakor eller andra bakverk. Hur är det att vara konditor? Konditorer är ett kreativt yrke där smaksinne samt färg och form är viktigt. Kärnan i det hela är kunskap om råvaror som används av både bagare och konditorer.

Som bagare eller konditor arbetar du med allt från bröd till kakor och andra bakverk. Båda är kreativa arbeten där smaksinne, färg och form är avgörande. Kunskapen om de råvaror som används är en central del av detta. Arbetet kan utföras antingen för hand eller med hjälp av en maskin. Det är perfekt att vara kreativ, men också ha förmågan att hantera stress och organisera sina tillhörigheter.

Vad är definitionen av ett bageri?

Ett bageri är en plats där bröd och bakverk tillverkas för kunder eller kungligheter, t.ex. i ett slottshus. Bagare är de personer som skapar degen, knådar den, tillsätter jäst och sedan bakar brödet i ett bageri. Ett bageri kan också vara ett konditori, vilket innebär att bagarna inte bara tillverkar bröd utan också kakor och sötsaker.

 

Vilka ingredienser behövs för en brödlimpa?

För att göra vetebröd behöver du till exempel vetemjöl, vatten, jäst och salt. Samma idé kan användas för att tillaga andra bröd av olika sädesslag. Jäst är en svamp som har organiserat sig i enskilda celler. Jäsning är en process för ofullständig oxidation av organiska ämnen utan närvaro av syre. När bröd bakas i ugnen gör koldioxiden att det blir mer fluffigt och degigt.

Skålar och bakplattor samt dekorationsformar (t.ex. de som används för att baka pepparkaksgubbar) är alla användbara när du bakar bröd. Det är nödvändigt att bära ett hårnät eller en bagarmössa så att dina hårstrån inte förorenar brödet. Under vintermånaderna kan du som bagerichef ta på dig en tryckt mössa för att marknadsföra ditt företags logotyp eller namn. Naturligtvis ska du tvätta händerna noggrant innan du bakar bröd, precis som du skulle göra innan du lagar mat.

Vad är det bästa sättet att bli bagare?

De flesta elever som är intresserade av att bli bagare går numera på mat- och restaurangprogrammet på gymnasiet, varefter de går på ett livsmedelstekniskt bageriprogram. Bagerier kan ibland utbilda ungdomar utan att det krävs någon skolverksamhet, men som i alla andra yrken värdesätter arbetsgivarna att du har så många relevanta kvalifikationer som möjligt.

Nyckeln till tjänsten är att producera bra bröd på kort tid, vilket innebär att man måste ändra degen över natten och baka den först när man kommer till jobbet. Kunderna i dag har mindre tid på sig än tidigare, vilket innebär att de vill ha sitt bröd innan de åker till arbetsplatsen.

Vilka är några av de viktigaste datumen i en bagares kalender?

Man äter bröd varje dag på året, men viktiga händelser är helgdagar (brödrullar med grädde och mandelmassa) och soppdagar på stadens restauranger (brödet serveras som vanligt tillsammans med soppan). I dag köper dock de flesta konsumenter bröd i stormarknader snarare än i bagerier, vilket innebär att bagarna producerar bröd utifrån behov.

Är det möjligt att göra sitt eget bröd?

Ja, det är inte så svårt. Det finns flera recept på internet, och de flesta tycker att doften av nybakat bröd är behaglig.