Hur startar man ett bageri?

Att starta ett bageri är inte så lätt som det låter. Du måste se till att du har rätt licenser och tillstånd och att ditt kök uppfyller alla hälso- och säkerhetsbestämmelser som fastställs i din stat eller ditt land. Detta kan vara svårt för nyblivna bagare, men som tur är finns det sätt att komma runt dessa hinder!

Små marginaler i början kan göra det svårt att driva ett bageri i en konkurrensutsatt miljö. Därför är det viktigt att hitta rätt plats och lära sig om ekonomi och marknadsföring för att du ska kunna fortsätta att lyckas.

Innan du börjar, fundera på hur det ska fungera.

Bakning har utvecklats från ett enkelt hantverk till mycket mer än så. Du måste ha ett gediget grepp om matlagningskonst och andra ämnen. I dagens värld är bakning mycket mer än att knåda deg och framställa sylt. Det finns mycket utanför bakning som du måste förstå. Det finns flera exempel på bagerier som började som icke-professionella bagerier och som har lyckats bra. Allt som krävs är lite planering och att följa en tidslinje.

Som projektledare för din egen bageriambition måste du vara hypermedveten om vad som krävs i verkligheten, hur du ska prioritera saker och ting och när händelserna ska inträffa. Lagar, regler, branschkunskap. Skapa en realistisk affärsplan, inklusive finansiering, utgifter, försäljning och marknadsföring. Listan över saker som kan förbättras är lång och omfattar allt från konstruktion, utrustning, processer och förfaranden för att nämna några. Målet med att äga ett eget bageri är inte bara att producera och sälja bröd. Målet är att gästerna ska gå därifrån med bättre känsla än när de kom efter att ha besökt det bästa brödet på en härlig plats.

Du kan konkurrera genom att erbjuda högkvalitativ, snabb och attraktiv kundservice till potentiella konsumenter. Det krävs dock alltid perfekta resultat. Är det möjligt för er att tillhandahålla den? Hur stor är din entusiasm? Är det kärleken till bröd och bakning? Gör en tydlig affärsidé. Vad exakt vill du åstadkomma och för vem? Det ska kunna sägas i en enda mening.

Glöm inte att du också behöver lite startkapital för att komma igång med bageriverksamheten. Du behöver saker som ingredienser, en ugn, en degblandare och ett bakbord, för att nämna några. Om du har tid är det inte alltid billigt. Men om du har gott om tid att leta efter begagnad utrustning och begagnade maskiner kan du komma undan med det. Gör en lista över förväntade utgifter och intäkter samt vilka marknadsföringsmetoder du tänker använda. 

För att driva ett bageri måste du ha samma tillstånd som för livsmedelsföretag i allmänhet, och du måste följa hälso- och säkerhetsnormerna. Det är viktigt att ha goda marknadsföringsförmågor för att locka nya konsumenter, särskilt när du precis har börjat. 

Tänk på att du måste vara en morgonmänniska för att öppna ett bageri. Bagarna börjar baka mitt i natten och ser till att allt är klart när de första kunderna kommer på morgonen. Om du har svårt att ta dig ur sängen på morgonen men vill arbeta med mat eller bakverk, kanske catering är ett bättre alternativ?