Hur blir man bagare?

Bakning kan vara en rolig hobby som ger glädje genom smakliga kex och kakor. Det kan också bli en välbetald karriär med många möjligheter att utvecklas.

Om du vill bli bagare är det viktigt att du läser restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet. Bakning och konditori är ett bra val av kurs, men det finns andra alternativ, till exempel att baka tårtor till bröllop

Bagare kan avlägga gesäll- och bagarmästarexamen. Det finns också lärlingsutbildningar och om dina betyg inte är tillräckligt höga kan du gå en komvuxkurs (vuxenutbildning).

När du slutar skolan är det viktigt att du får ett jobb i bageriet så att de kan utbilda dig. Om du har en examen är det också möjligt att studera för ytterligare en examen vid universitet eller högskola. Helst ska du delta i en lärlingsutbildning och arbeta som lärling under din utbildning.

Få jobb som bagare

Det finns en stor efterfrågan på skickliga bagare och konditorer. Om du har gått restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet med inriktning mot bageri/konditori, eller vuxenutbildningen med liknande inriktning, har du allt du behöver för att arbeta som bagare/konditor. Efter grundutbildningen kan du studera bageri/konditori vid yrkeshögskolan för en extra examen. Det finns få gränser när det gäller möjligheterna. Du kan arbeta som konditor på Mallorca eller bagare i Australien om du har mod och kreativitet. Bröllopstårtor och bröd är oumbärliga oavsett var de serveras och din svenska bageriutbildning tar dig långt även utomlands.

Bagare, ett hantverk

Det finns många möjligheter inom området för kulinarisk utveckling. Om du vill gå ett steg längre kan du till exempel tävla i mästerskapen Årets bagare eller Årets konditor. Om du blir exceptionell kan du bli inbjuden att ingå i det svenska bagarlandslaget och det svenska konditorlandslaget, som reser runt i Europa för att tävla. Många startar ett eget företag och du kan specialisera dig på vad du vill. Du kanske bara tycker om att baka bröd, eller så kan du koncentrera dig mer på bröllopstårtor, till exempel.

Högre utbildning

När du har avslutat din gymnasieutbildning kan du fortsätta dina studier om du vill. Det finns en Yrkeshögskola i Sverige, och internationella lärlingsutbildningar är också tillgängliga.

På området erbjuds också en rad olika kortare kurser. Kanske vill du lära dig mer om choklad i Schweiz eller hur man gör glass i Italien?

Arbetstider för bagare

Många tror att bageri- och konditoribranschen börjar tidigt på morgonen eller till och med sent på kvällen. Detta är delvis sant, och det fungerar för många människor. Andra vill arbeta på dagen eller sent på kvällen, och det finns också andra möjligheter till arbete.